10 Kifogás Animációs Videó Készítése Ellen

10 Excuses For Not Having An Animated Video

A 2018-as év messze a legjobb jelölt a “videómarketing éve” címre az online marketing eddigi történelme során. A videós tartalmak és a nézettségeik Facebookon, Youtube-on és Instagram-on őrült módjára növekednek.

Ebben a posztban azt fogjuk megvizsgálni, hogy miért utasítja vissza sok kis és közepes vállalkozás a videós tartalmak készítését és használatát.
És amikor azt mondjuk, hogy sok, tényleg sokra gondolunk: egy nem túl régi kutatás szerint az amerikai vállalkozások 9%-a van csak fent Youtube-on.

Tisztában vagyunk vele, hogy a legtöbb vállalkozás nem engedhet meg magának egy jó rendezőt, színészeket, filmes stábot, eszközöket és egyebeket azért, hogy egy egyébként remek végeredményű videót forgathasson magának.

Ezért ebben a posztban az animációs videókra fókuszálunk, mert ezekre van óriási rálátásunk, illetve ezek készítésében van 14+ év tapasztalatunk.

Rendszeresen találkozunk olyan CEO-kkal és marketingesekkel akik azt hiszik, hogy nincs szükségük animációs tartalmakra a márkájukhoz.
Merthogy

[itt jön egy kifogás].

Az igazat megvallva még azon dolgok kapcsán is teli vagyunk mindenféle kifogással, amikről 100%-osan tudjuk, hogy szükségesek.
Testmozgás, egy séta, egy beszélgetés, bármi. De ebbe a sorba tartozik az animációs videó is.
Szóval nézzük meg mik a legnépszerűbb kifogások a készíttetésük ellen.

Muszáj megemlítenünk, hogy mi a Missing Cloud design és animációs stúdiónál maximálisan tiszteletben tartjuk az “elutasító” döntését azoknak, akikkel kapcsolatba kerülünk, még akkor is, ha úgy gondoljuk, hogy az előnyükre válna az ellenkezője.
Nem erőltetünk.
Aki nem akarja, hogy segítsenek neki, azon nem lehet segíteni.
Akárhogy is, alább nemcsak szimplán listázzuk a legnépszerűbb kifogásokat, hanem a gondolatainkat is megosztjuk az egyes pontokhoz, bemutatva, hogy legtöbb esetben ezek a kifogások valóban *csak kifogások* és nem valós érvek.


Kifogás#1: “Nem hiszem, hogy szükségem lenne animációs videóra, mert a vásárlóim/partnereim nem kérték tőlem, hogy legyen.”

A vásárlók csak ritkán kérnek egy cég termékéhez szebb csomagolást vagy emlékezetesebb logót (vagy ha már itt tartunk: bármilyen marketing-tevékenységet), de természetesen ez nem jelenti azt, hogy ezek ne lennének szükségesek.
Nagyon is azok.

Ezek segítenek kitűnni a tömegből, zajból, hogy megtalálhatóbb / felismerhetőbb legyen a márka – ezek tulajdonképpen formálják a márkát, és nem csak a régi és új vásárlók elérésében segíthetnek, de még vásárlásra is ösztönözhetnek.
Egy animációs videó pedig épp ezeket csinálja, főleg ha egy explainer videóra gondolunk.

Ismered azt az idézetet, amit (sajnos hamisan) Henry Ford-hoz kötnek és így szól: “ha megkérdeztem volna az embereket, hogy mit akarnak, azt válaszolták volna, hogy gyorsabb lovakat“. Nem autókat.

De természetesen ha a meglévő vásárlóid közül sokan kérnek egy bizonyos dolgot (egy terméket, egy szoftver frissítést, stb), akkor nyilván érdemes ezekre odafigyelni és az igények szerint eljárni.
De vannak dolgok, amiket nem várhatsz el a vásárlóidtól és az emberektől (hogy ők találják ki és ők döntsenek róla). Ez a Te dolgod.
A vállalkozásod és a marketinged a tiéd és a Te felelősséged, nem az övék.

Végül: tény, hogy a konkurenciádat választó érdeklődők általában nem mondják el, miért a konkurenciát választották.
Talán ők sem tudják pontosan a miértet. Talán azon múlik a döntésük, hogy becsomagoltad-e be az terméked/szolgáltatásod/céged információit egy stílusos, könnyen fogyasztható formába.
Szóval lehet, hogy mégiscsak szükséged van egy animációs videóra, és csak azért nem tudsz róla, mert senki nem mondta még ezt ki előtted/neked hangosan.


Kifogás#2: “Nem hiszem, hogy szükségem lenne animációs videóra, mert ez az egész olyan új és ismeretlen számomra. “

Minden ami létezik új volt egyszer.
A közösségi média az emberi történelem nagy részében nem létezett, mégis manapság kevés vállalkozás engedheti meg magának, hogy ne használja ki a lehetőségeit.

Attól, hogy számodra valami új(szerű), az még nem jelenti azt, hogy nincs szükséged rá.

Amire pluszban szükséged van ez esetben, az egy pár segítő kéz, ami eligazít és úton tart.
És persze egy kis tanulni akarás.

Nagyon sok oktató anyagot publikáltunk már a blogunkban, és 14+ évnyi tapasztalatunk van projektvezetésben is.

Nagyon sok olyan – idős és fiatal – ügyféllel dolgoztunk már együtt, akiknek nem volt tapasztalatuk sem online marketing, sem animációs videók terén, és minden a legnagyobb rendben ment a megbízás során.

Aggodalomra semmi ok.


Kifogás#3: “Nem hiszem, hogy szükségem lenne animációs videóra, hisz még csak most indultunk/nyitottunk.”

Egy új üzlet/termék/szolgáltatás/szoftver-feature útnak indítása okozhat növekedést a like/látogató/elérés számokban.

Nem törvényszerű, de megeshet. Aztán jön a másnap, és marad a régiben minden.

Hosszútávon viszont folyamatosan informálni kell az embereket az ajálnatodról, annak értékéről, a hogyanokról, lehetőleg minél érthetőbb és könnyen fogyasztható módon.
Ha nem tudnak rólad, vagy ha értik az ajánlatod vagy annak értékét, akkor elmennek az üzleted mellett és élik tovább az életüket úgy, ahogyan élték még mielőtt megnyitottál vagy elindultál volna.

De rakj eléjük egy stílus animációs videót az első naptól kezdve (vagy még ennél is korábban) és tudasd velük hogy miről is szól a céged, az ajánlatod vagy az az új szoftver-feature.
Kösd le a figyelmet, informálj érdekesen: az online világ non-stop, minden időpont fontos.

Okkal vannak a mozis filmeknek teaser-eik, trailer-eik, bőven még mielőtt kijönne a film.
Okkal készít az Apple (vagy bármelyik telefont gyártó cég) gyönyörű animációs videókat minden évben a termékeikhez és rakják ki minden lehetséges felületre.
Az, hogy most tervezel nyitni/elindulni vagy új feature-t publikálni épp azt jelenti, hogy nagyobb szükséged van egy animációs videóra, mint bámikor máskor; és nem azt jelenti, hogy nincs szükséged rá.


Kifogás#4: “Nem hiszem, hogy szükségem lenne animációs videóra, mivel én inkább olvasni szeretek mint videót nézni”

Hú, mennyiszer halljuk ezt!
Legtöbb esetben azok mondják, akik szerint a tartalommarketing kimerül a szöveges tartalmakban, blogposztok és hírlevelek írásában.

Mindenesetre egy tanácsunk lenne azoknak, akik ezt a kifogást hozzák fel: ne keverd össze magad a vásárlóiddal, érdeklődőiddel és a célcsoportoddal. Ők nem Te vagy.

Ha nem szeretsz videókat nézni, ne nézd őket. De fogadd el a tényt, hogy az online világban egyre inkább teret nyernek a videók.

Nem kell, hogy 100%-ban egyetérts azzal, ahogyan marketingelsz vagy eladsz. De ha rávetíted a saját preferenciádat a célcsoportod preferenciájára, biztos, hogy kimaradsz/lemaradsz olyan dolgokról, amik egyébként jó szolgáltatot tennének neked, az érdeklődőidnek és a vásárlóidnak egyaránt.


Kifogás#5: “Nem hiszem, hogy szükségem lenne animációs videóra, eddig sem volt rá szükség és jól megvoltunk nélküle is”

Ezt is jó sokszor halljuk.

Az emberiség tök jól megvolt a Google vagy éppen a kerék nélkül.

Hm, vagy mégsem?

De félretéve a szarkazmust: csak azért, mert jelen pillanatban az elvárásaid szerint okésan teljesít a marketinged, kommunikációd, az nem jelenti azt, hogy ne lehetne eredményesebb, jobb.
A marketing arról szól, hogy megpróbálsz a piaci csúcsra jutni és ott is maradni – természetesen az etikai, pénzügyi és jogi határokon belül.
De ennek része az új eszközökkel, felületekkel – és igen: új kommunikációs módokkal való – kisérletezés.

Ne ragadj le annál, ami működött a a múltban: készülj a jövőre a jelenben.

Végül pedig: soha ne felejtsd el ezt az egy képkockás képregényt amikor új eszközökkel és lehetőségekkel találkozol.


Kifogás#6: “em hiszem, hogy szükségem lenne animációs videóra, mivel az én termékem/szogáltatásom nem az a fajta, aminek szüksége lenne rá”

Ó, ugyancsak?

A teljesség igénye nélkül a következőkhöz készítettünk már animációs videót:

• komplex szoftverekhez
• könyvekhez
• futball statisztika gyűjtő apphoz
• járművek számára készített vegyipari termékek csomagolásának prezentációihoz
• bank szektor újításainak prezentációihoz
• website bemutatókhoz
• üzleti rendezvényekhez
• nyomtató-újraépítő cég folyamatainak bemutatójához
• “employer branding” prezentációkhoz
• infografikákhoz
• számos PR ügynökség és akcelerátor kommunikációjához
• közösségi finanszírózás projektekhez
• 3d-s/holografikus kijelző termékekhez
• fotós kiegészítő termékekhez
• b2b prezentációkhoz
• fogászati innovációs technológia prezentációihoz
• TV csatornákhoz
• darts témákban szórakoztató elemekhez
• egy pizza-termékvonal új receptjeinek promóciójához
• laboratóriumoknak is.

Ezt a listát folytathatnánk egy darabig (14 év projektjeit viszont eltartanának egy ideig felsorolni), de a lényeg átjön.

Ha úgy gondolod, hogy a márkád, a terméked, a szolgáltatásod nem fér el a listában a többi mellet, arra kérünk: tégy velünk egy próbát!


Kifogás#7: “Nem hiszem, hogy van megfelelő költségkeretem rá”

Sokan, akik ezt a kifogást mondják, még az előtt elmondják ezt nekünk, még mielőtt költségbecslést vagy árajánlatot kaptak volna tőlünk.
Azt gondolni, hogy “biztosan túl drágák az én pénztárcámhoz képest” csak azért mert a portfóliónk és a referenciánk jó minőségű – anélkül, hogy tudnának bármit a projektjük munka-igényéről – egyszerűen csak vicces.

Ugyanakkor szomorú, hogy mikor megnézzük ezeknek az érdeklődőknek a vállalkozását akár hónapokkal, akár évekkel később, akkor azt látjuk, hogy animációs videó nélkül maradtak. Pedig benefitáltak volna belőle.

Büszkék vagyunk rá, hogy sok olyan startuppal dolgoztunk már együtt, akik még el sem indultak és újra és újra, évről évre visszajönnek, hogy még több remek dolgot készítsünk együtt.
Rendkívül rugalmas és agilis fejlesztési rendszert alakítottunk ki az évek során az ügyfeleinkkel való munkákhoz hogy minél szélesebb körű ügyfél-igényt és klientúrát tudjunk kiszolgálni.
Házon belül fejlesztett sablonjaink is vannak (önállóak és elemekre értendőek is), különféle igényekhez.

Az az igazság, hogy a legtöbben azok közül, akik azt mondják, hogy nem tudják magunknak megengedni a velünk való munkát, valójában nem rakták bele azt a pár óra munkát a megismerésünkre, a lehetőségek és a szolgáltatásunk megismerésére, vagy abba, hogy kérdezzenek.
Sokkal könnyebb gyorsan ráfogni valamire (pl. költségvetés hiányára) a megismerésre és a tanulásra szánt akarat hiányát.

De azok számára, akik belefektetik a kezdeti időt és energiát a velünk való együttműködés lehetőségeinek megismerébe, egy hosszútávú partnert találnak személyünkben, és általában rendszeresen visszatérnek.


Kifogás#8: “Nem hiszem, hogy szeretnék animációs videót, mert nincs időm foglalkozni vele és menedzselni”

Jó kifogásnak tűnik, hiszen mi valóban kollaboratív módon, az ügyfelünkkel együttműködésben fejlesztjük az animációinkat, együtt dolgozva, visszajelzéseket kérve (pont mint egy grafikai projekt kapcsán), és természetesen ez igénybe vesz némi időt.

De ha valóban nincs időd, akkor vegyél fel egy asszisztenst. Vagy marketing managert. Vagy marketing asszisztenst.
Ha ezeket nem tudod megengedni magadnak, akkor jobb marketingre van szükséged, hogy többet keress. Ehhez pedig szükséged lehet egy animációs videóra.
Egy – a vállalkozásodra és igényeidre szabott – igényes animációs videóba pedig valóban bele kell raknod némi időt.

Persze ez más – talán élvezetesebb – tevénységektől vesz el időt, de befektetés nélkül nincs megtérülés.


Kifogás#9: “Nem hiszem, hogy szeretnék animációs videót, mert nem tudom, hogyan kell menedzselni egy ilyen projektet”

Senki nem lehet 100%-ig biztos abban, hogy jól kezel/menedzsel egy számára új problémát vagy szituációt.

És természetesen minden projekt – ami egyedi fejlesztést igényel (legyen az animáció, grafika, vagy programozás) – más és más, egyedi kihívásokkal és megoldandó problémákkal.

De léteznek best practice-ek, “know-how”-k.
Léteznek eszközök.

14 évnyi vállalkozásoknak készített animációs stapasztalattal a hátunk mögött bátran kijelenthetjük: sokat tudunk segíteni.
Leírjuk a lehetséges opciókat, segítünk mérlegelni a kompromisszumokat a következményeikkel, a hatásukkal együtt, szükség esetén példákkal,javaslatokkal, stb.
Ha nem is egyfolytában, de azért fogjuk a kezed fejlesztés alatt, és együtt megyünk végig az úton.

Sokszor csináltuk már, és csináljuk is folyamatosan.

Ha együtt dolgozunk, akkor partnerek vagyunk, és közös a célunk: hogy olyan animációs videót/videókat készítsünk, amit a célcsoportod/közönséged szeretni fog, hasznosnak vél, és arra inspirálja őket, hogy még jobban szeressék a vállalkozásod/terméked/szolgáltatásod.

Hogy stílusosan kommunikáljuk azt, amit kommunikálni szeretnél.


Kifogás#10: “Nem hiszem, hogy szeretnék animációs videót, mert az animáció gyerekeknek való, és az én cégem komoly cég, a célcsoportom pedig felnőttekből áll.”

Ha még nem láttál soha a második világháború során készített edukációs/propaganda filmet (pl.: Why We Fight: Prelude to War), akkor valószínűleg meglep, hogy milyen sokban szerepelnek animációs jelenetek (és hogy milyen sok ilyen jelenet van bennük), sőt van köztük nem is egy, amit a Walt Disney Productions animált.
És ezek általában a felnőtt lakosságot célozták meg. És jól működtek.

Namost ez 1942-ben volt.

2018-ban az animált assembly videók, animált termék-bemutatók, szoftver tutorialok, Apple App preview-ok, Google Play Store videók teljesen standardnak számítanak mind a b2c és b2b kommunikáció során.
A videók könnyebben fogyaszthatók szélesebb célcsoport által, mint a hosszú írott szövegek.
Az animáció tulajdonképpen vizuális kommunikáció: grafika, mozgásban.

Szóval amikor animációra gondolsz, nem feltétlenül kell “rajzfilmre” gondolnod. Nem kell belerakni beszélő kacsát és aranyos figurákat (de persze rakhatunk, ha szeretnél).
Minden rajzfilm animáció, de nem minden animáció rajzfilm.


Ennyit a legnépszerűbb kifogásokról.

Neked van kifogásod?
Ha van, mi az?

Ha nincsen, és állsz elkezdeni beszélgetni a Te animációs videódról, lépj velünk kapcsolatba!

Tetszett a poszt? Nyomj egy like-ot!

<< Vissza a blogra